2014. november 3., hétfő

Spórolás a dohányzáson I. - Cigretta töltés

Sokan dohányoznak, de leszokni sokunknak nem sikerül, nem sikerült, vagy talán nem is akarunk, de a dohányzás súlyosan megterheli pénztárcánkat. A dohánytermékek ára évről-évre csak növekszik. Felmerül bennünk a kérdés, létezik-e valamilyen alternatíva arra, hogy legalább a költségeinket csökkentsük? A válasz: igen! Lehetséges! Mi két megoldást is találtunk, ezek közül a cigaretta töltést tesszük először a nagyító alá.

A cigaretta töltés nem egy ördögtől való dolog, sokan azért tartanak tőle mert kényelmetlennek tartják, pedig ez nem így van. Nézünk egy filmet, eljön a reklám ideje, reklám alatt nyugodtan megtölthetjük a másnapi adag cigarettánkat. De mégis miért válasszuk a töltögetést ahelyett, hogy bemennénk egy boltba és megvásárolnánk egy dobozzal kedvenc márkánkból. Első lépésben nézzük meg, jelenleg mennyibe is kerül számunkra egy évben, hogy dohányzunk. Ezt nagyon egyszerűen ki tudjuk számolni. Szükségünk van rá hogy nagyjából tudjuk, egy nap hány szál cigarettát szívunk el. Szükséges még hozzá, hogy tudjuk, mennyibe is kerül számunkra 1 szál cigaretta.

1 szál cigaretta ára:
A cigarettánk dobozán feltüntetett árat elosztjuk a benne lévő cigaretták számlával.
Pl: Egy doboz cigi ára: 1000 ft. Tartalmaz 19 db cigarettát. 1000 / 19 = 52,63 ft/szál
Ezt az összeget felszorozzuk az egy nap elszívott menyiséggel (példánkban legyen most 15 szál) , majd szorozzuk be az év napjaival, vagyis 365-el. 52,63 * 15 *365 = 288.149 ft/ év.

Majdnem 300 ezer forint a példánkban az az összeg, amit egy évben cigarettára költünk. Megdöbbentő igaz? Csökkenthetjük? Igen! Nézzük meg hogyan.


A cigaretta töltés egy nagyon egyszerű folyamat, de először nézzük meg a költségeit és hogy mennyit is spórolhatunk rajta. Nagy beruházásra nincs szükségünk, egy cigaretta töltő készüléket kell vásárolnunk. Egy 1000 ft körüli készülék bőven megteszi, akár évekig is használhatjuk. Szükségünk lesz még cigaretta hüvelyre és dohányra. Lássuk a költségeket:

Egy doboz cigarettahüvely ára: kb: 500 ft, mely 200 darabot tartalmaz. Egy hüvely ára így 2,5 ft.
A dohányok ára elég változó, egy jó minőségű 40g-os dohány ára 1000 ft, amely 80 szál cigarettára elég. Így egy cigarettára való dohány költsége 1000 / 80 = 12,5 ft. Egy komplett töltött cigaretta ára így 15 forint.

Hasonlítsuk össze:

Elég drámai az eredmény. Hihetetlennek tűnik, de ezek tények. És ezen felül további előnyei is vannak a töltésnek. Olyan hüvelyt és olyan dohányt választhatunk magunknak, amilyet csak szeretnénk, így olyan ízhatást érhetünk el, amilyenre igazán vágyunk. Mi határozhatjuk meg a dohány erősségét, sőt még ízesített dohányt is választhatunk.

Próbálják ki és mutassák meg ezt a cikket dohányzó ismerőseiknek, hogy nekik is mg legyen a lehetőségük, hogy óriási összegeket spóroljanak ezen szokásukon.

1 megjegyzés:

  • Névtelen says:
    2017. január 5. 11:30

    Jó írás, 16 éves korom óta dohányzok, Nekem ez a blog is sokat segített spórolni: cigitolto.blog.hu

Megjegyzés küldése