2016. január 10., vasárnap

Hogyan alkudjunk? - Fejlesszük alkudozási képességünket

Talán a legkézenfekvőbb, leghasznosabb eszköz amit a mindennapokban használhatunk és jelentős megtakarítást tudunk elérni, az alkudozás. Legyen szó egy piacon eltöltött délelőttről vagy egy házfelújításról, az alkudozás az élet szinte minden területén, akár az emberi kapcsolatainkban is szükséges.
Tanuljuk meg hogyan is kell!





Egy nyaralásom során egy vendéglőben ebédeltem. Szép, elegáns hely volt, de elmondthatom ez volt a vendéglátó hely egyetlen jó tulajodnsága. Az étel pocsék volt, a pincér pedig levegőnek nézett. Mikor az ebéd befejeztével hozták a számlát, eldöntöttem, a szokásos 10 % borravaló helyet csak a felét fogom adni, de azt is apróban. Hogy őszinte legyek annyit se adtam volna, jobb helye lett volna annak a pénznek az én pénztárcámban. Kifizettem a borravalót, pedig nem kellett volna. De ugyan miért érezzük azt, hogy többet kell fizetnünk valamiért, mint amennyi szükséges lenne? 

Ha eltekintünk a társadalmi elvárásoktól, akkor csak egy érv marad mellette, nem tudunk, vagy félünk alkudozni. Most megosztok veled 6 alkudozási tippet. Bizonyára van köztünk olyan amit már ismerős lehet, akár használni is szoktad, az ismeretlenekkel most bővítheted repertoárodat.


1. Arcunkon jelenjen meg a szenvedés
Amikor vásárolnánk valamit és az eladó közli a termék árát, egyetlen arckifejezéssel adjuk tudtára, mi bizony ennél alacsonyabb árra gondoltunk. Hogy milyen legyen ez az arckifejezés? Álljunk a tükör elé, majd képzeljük el, hogy a határidőnaplónkat, a nyertes lottószelvényünkkel együtt ellopták tőlünk. Most nézzük meg az arckifejezésünket a tükörben, Ez tökéletes lesz!

2. Figyeljük meg jól az eladót
Amennyiben az eladó az ár kimondása előt habozik, biztosak lehetünk benne hogy tudunk alkudni. Hasonló jelentéssel bírhat, ha arra kezd utalni, hogy sajnos jelen körülmények között nem tud engedni az árból. Ezzel ugyanis önmaga vallja be, hogy bizonyos változtatásokkal hajlandó lehet az ár csökkentésére, Ilyenkor ki kell deríteni, mik ezek a "változások". Lehet a következő héten 30 %-os leértékelés lesz az adott termékből, így bizony már érdemes lehet elhalasztani a vásárlást, amennyiben nem égetően fontos.

3. Tájkozódjunk az aktulális piaci árakról
Bármilyen árat is mond az eladó, ha azt mondjuk máshol sokkal olcsóbban is meg lehet kapni (amennyiben igaz is ezen állítás) szinte kivétel nélkül hajlandóak lesznek engedni az eladási árból.

4. Tegyünk fel kérdéseket
Bombázzuk meg kérdésekkel az eladót, például ilyenekkel: "Ez a lehető legalacsonyabb ár amit ajánlani tud?" "Árulta már valaha olcsóbban ezt a terméket?" "Mennyiért adja ugyanezt a terméket (itt mondjuk majd az adott eladó konkurenciáját)" ?


5. Teremtsünk lehetőségeket
A kereskedők maguktól is számos lehetőséget biztosítanak számunkra, de nem árt ha kéznél van pár olyan mondat, ami előre lendíti az alkudozást. "Ez elfogadható ár, de nekem még mindig nagyon magas, nem tudnám kifizetni, tud esetleg ajánlani egy megfelelő hitelkonstrukciót?" "Mi lenne ha most kifizetném a felét, jövő hónapban pedig a másikat" "Jelenleg nem tudom megfinanszírozni, de 2 hónap múlva már igen. Tudja addig garantálni a termék árát?"
Az elakadt alkudozást a következő típusú kérdésekkel tudjuk továbbvinni: "Mi lenne, ha..." "Tegyük fel, hogy..." "Megoldható-e, hogy..."



6. Kérjük egy harmadik személy segítségét
Amennyiben nagyon-nagyon vágyunk egy termékre, egy jó kereskedő azt azonnal kiszúrja és lehetséges hogy nem olcsóbban, hanem magasabb áron vagy dárgább terméket ad el számunkra. Ilyenkor érdemes megkérni egy objektív személyt hogy alkudjon a nevünkben.

"Szükségből még sohasem született jó üzlet" - Benjamin Franklin

+ 1 tipp
Van egy régi kínai közmondás, ami így szól: "Ha tudni akarsz valamit a vízről, ne a halakat kérdezd" Mivel az alkudozást mindig a vásárló szemszögéből nézzük, gyakran észre sem vesszük az eladók remek taktikáit. Alkudozási készségünk fejlesztése érdekében érdemes elolvasni néhány könyvet az értékesítési technikákról.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése