2015. január 12., hétfő

Min spórolhatunk pénz nélkül?

Ez a cikk azért pattant ki a fejemből, mert rengeteg reklámmal találkozom ami különböző termékeket, szolgáltatásokat kínál amelyek olykor jelentős pénzráfordítással kínálnak hosszú távon eredményes spórolási lehetőségeket. De ha a szűk pénztárcánk miatt szorulunk spórolásra, akkor is rengeteg lehetőségünk van csak a célt kell meghatározni hogy valamire gyűjtünk, vagy másra szeretnénk átcsoportosítani pénzünket. A lehetőségek tárháza szinte végtelen.


Tehát első lépésben meghatározzuk a célunkat. Ahhoz hogy az életben bármit is elérjünk fontos hogy ott legyen előttünk mindig amit el szeretnénk érni.

Nézzük milyen területeken lehet spórolni:
- Lakásfenntartás
- Közlekedés
- Élelmiszer
- Háztartási költségek
- Személyes költségek
- Káros szenvedélyek

Lakásfenntartás: Ezen a területen elég sok fix összeg szerepel általában a családoknál, mint a biztosítások, törlesztőrészlet, amin sajnos spórolni nem lehet. Szerepelnek viszont nem fix költségek, ahol komoly összegeket takaríthatunk meg. A fűtésnél fontos szempont lehet a helyiségek kihasználtsága, a ritkán vagy egyáltalán nem használt helyiségekben lejjebb, vagy akár teljesen is le lehet venni a fűtést amennyiben erre lehetőségünk van. Áram felhasználásában igenis oda kell figyelni, hogy mikor, hol és mennyit világít a lámpánk, feleslegesen nem szabad égetni, mind az égő élettartama mint a számlánk szempontjából. Amennyiben gáztűzhellyel rendelkezünk, nem érdemes forró vizet engedni a csapból és azt forralni fel egy leveshez, a bojlerünk nagyobb összegért melegít fel nekünk egységnyi vizet, mintha a gázt használnánk. Apropó víz, gondolnád hogy a nem fürdéskor használod el a legtöbb vizet? Helyes megoldás a wc öblítés, feleslegesen ne pazaroljuk ott sem a vizet. Telefon költségünket is jelentősen csökkenthetjük ha rendelkezünk internettel, skype-on, facebook-on szinte minden ismerőst elérhetünk.



Közlekedés: Amennyire csak lehet, kerüljük az autónk használatát, jelentős költséget takaríthatunk meg amellett hogy sétálni vagy kerékpározni nagyon egészséges. Már pedig ha betegek vagyunk az jelentősen megterheli kiadásainkat amellett hogy ramatyul is érezzük magunkat. Sőt ha a munkából is kiesünk, bevételkieséssel is számolnunk kell. Tömegközlekedést is választhatunk ha egyedül közlekedünk, ha többen vagyunk akkor már érdemes utánaszámolni megéri-e felszállni egy buszra, vonatra. Ha egyedül vagyunk használhatjuk a telekocsi szolgáltatásokat mely jelentősen csökkentheti közlekedési kiadásainkat.



Élelmiszer: Ezen a területen a spórolásnak szinte csak a fantázia szabhat határt, de még is megpróbálok összeszedni egy-két fontosabb dolgot. Amikor csak lehetőséged van rá, főzz otthon. Ha esetleg marad meg étel, fagyaszd le, még egyszer jól jöhet. Bizonyos növényeket akár egy panellakásban is megtermelhetünk, leginkább a fűszernövényeket, de kertes házban akár egész évre is megtermelhetjük magunknak vagy családunk számára kedvelt zöldségeket, gyümölcsöket. Bevásárlásnál alapvető dolog, hogy írjuk listát mire van szükségünk, de mindig írjunk fel valami kis nyalánkságot is, mert úgy is meg fogjuk kívánni. De ennek elkerülésére is van lehetőség és ajánlott is, hogy mindig jóllakottan menjünk el vásárolni, éhesen mindig többet vásárolunk mint kellene. Érdemes a cégek saját logós termékeit megvásárolni, sokszor a márkás termékek gyártői készítik ezeket is.

Háztartási költségek: Tisztítószereket házilag is készíthetünk, így jóval olcsóbbá tehetjük a takarítást, amit valljunk be, annyira nem szeretünk :) A blogunkon is rengeteg cikket találhattok hogyan készíthetünk házilag tisztítószereket.
http://igysporolj.blogspot.hu/2014/10/mosogatogep-tablettat-is-keszithet.html

Személyes költségek: Igen, ezekre is szükségünk lehet. Elszakadt a csizmánk cipzárja? Érdemes felkeresni egy cipészt, mint azonnal egy új csizmával meglepni magunkat. Főleg ha meg sem engedhetjük magunknak. Amennyire tudjuk, a nagyobb összeget felemésztő költségeinket toljuk el időben, de próbáljunk meg kisebb összegeket félretenni rá. 

Káros szenvedélyek: Jelentős pénzt spórolhatunk meg. Itt két lehetőségünk van, hagyjuk abba vagy csökkentsük le. Olvasd el a dohányzási költségcsökkentő tippjeinket.
http://igysporolj.blogspot.hu/2014/11/sporolas-dohanyzason-i-cigretta-toltes.html

Számtalan lehetőség van rá hogy spóroljunk, okosan gazdálkodjunk. Indítani fogok egy cikksorozatot, melyben részletesen kivesézem az előbbi területek spórolási lehetőségeit. Bemutatom, hogy mielőtt nekiesünk a spórolásnak, ismerjük meg magunkat, ismerjük meg saját költési szokásainkat, ott fog igazán látszani, hol is csúszik ki leginkább kezünkből a pénz.

Addig is kellemes spórolást!

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése