2020. március 17., kedd

Kézfertőtlenítő gél házilag - a WHO ajánlásával


Sok ismerősöm, barátom panaszkodott az utóbbi időben, hogy hiánycikké váltak a fertőtlenítő szerek, leginkább a kézfertőtlenítő gélek. Ha találnak is, horror áron kínálják azt a koronavírus miatti pánikot "kihasználó" üzletek. Erre a speciális helyzetre közzéteszek egy WHO által is javasolt házi praktikát, melynek segítségével a beszerzett alapanyagokból házilag is elkészíthetjük a saját kézfertőtlenítő gélünket. 



Mielőtt részletezném a receptet, szeretném közzé tenni a WHO oldaláról letölthető angol nyelvű dokumentumot a fertőtlenítő gél pontos elkészítéséről: Letöltés

Lássuk a receptet:

Hozzávalók 1 liter térfogatú kézfertőtlenítő gél elkészítéséhez: 

- Izopropil-Alkohol: 750 ml (99,8 %-os tisztaságút ír a recepet. Beszerezhető autós boltokban, gyógyszertárban, festékboltokban, az interneten vegyi termékekkel foglalkozó webshopokban. Vigyázat!!! Erősen gyúlékony anyag, még a gőzei is belobbanhatnak, környezetében bármilyen tűz, láng használata szigorúan tilos és tűzveszélyes)

- Hidrogén-peroxid 3 %-os oldat: 40 ml (3 %-os oldatot ír a recept. Beszerezhető patikákban, sokaknak sebfertőtlenítőként is ismert. A kézfertőtlenítő gél elkészítséhez nem feltétlenül szükséges alapanyag, szerepe a keverékben található fertőző gombák elpusztítása. Vigyázat!!! Maró anyag, csak gumikesztyűben és védőszemüvegben használjuk. )

- Glicerin: 15 ml (98 %-os tisztaságút ír a recept. Beszerezhető gyógyszertárakban, gazdaboltokban, vegyszerboltokban. Vigyázat!!! Emberi fogyasztásra nem alkalmas!)

- Ion-cserélt víz: kb 150-200 ml



Elkészítés: 

1, Konyhai mérőedénnyel mérjünk ki 750 ml izopropil-alkoholt

2, Adjunk hozzá 40 ml hidorgén-peroxid 3 %-os oldatot

3, Adjunk hozzá 15 ml glicerint

4, Műanyag eszközzel keverjük alaposan össze a keveréket

5, Ellenőrizzük a térfogatot! Ha nincs meg a szükséges 1 liter, öntsük fel a keveréket ion-cserélt vízzel, míg a keverék el nem éri a kívánt térfogatot.

6, Ha elkészültünk, a kész keveréket adagoljuk üvegekbe, jól láthatóan címkézzük fel.

Figyelem!!! A termék csak külsőleg alkalmazható! 

Elkészíted a receptet? Kérlek küld el számunkra a végeredményt és amennyiben egyedi flakont is készítettél, a legszebbnek ítélt terméket közzé tesszük facebook oldalunkon. Sok sikert kívánunk! https://www.facebook.com/igysporolj/?ref=bookmarks

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése