13 citromlé komplex vizsgálatát és ellenőrzését
végezték el a szakemberek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal
(Nébih) Szupermenta programjában. Bio és sűrítményből készült gyümölcslé
egyaránt akadt a tesztelt termékek között. A hivatal munkatársai
laboratóriumban ellenőrizték többek között a növényvédő- és
tartósítószerek jelenlétét, a termékek vitamin- és citromsav-tartalmát,
valamint pH értékét. A citromlevek élelmiszerminőségi-
és biztonsági szempontból megfeleltek, de 8 esetben a kisebb súlyú
jelölési hibák miatt hatósági eljárás indult.
Tizenhárom
– köztük öt bio minősítésű és hét sűrítményből készült – 100%-os
citromlé komplex ellenőrzését végezték el a Nébih munkatársai. A
szakemberek laboratóriumban vizsgálták a citromsav-, a kén-dioxid,
valamint a C-vitamin tartalmat, de mérték a pH-t, a tartósítószerek
jelenlétét és a növényvédőszer-maradványokat is. Megnyugtató, hogy
élelmiszerminőségi- és biztonsági szempontból minden termék megfelelt az
előírásoknak.
A Nébih felügyelői ellenőrizték a
termékspecifikációkat és a jelölések vizsgálata sem maradhatott el.
Utóbbi során számos hibát tártak fel a teszt során, mint például az
élelmiszercímke szövegére vonatkozó minimális betűméret be nem tartását.
A szakemberek kifogásolták továbbá a magyar nyelvű tápérték adatok
feltüntetésének hiányát, az energiatartalmat, a tápérték adatok
szabálytalan megjelenítését, a tárolási feltétel elmulasztását és annak
helytelen jelölését is. Egy terméknél a csomagoláson feltüntetett
energiaérték és egyes tápanyagok mennyisége nem pontosan egyezett a
termékspecifikációban megadott értékekkel.
A jelölési problémák
miatt a 13 termékből 8-nál indult hatósági eljárás. A Nébih az
élelmiszer-vállalkozókat figyelmeztetésben részesíti, és – intézkedési
terv benyújtása mellett – kötelezi a hibák javítására.
A
kedveltségi vizsgálaton ezúttal is szakértő és laikus kóstolók
pontozhatták a termékeket „vak-kóstolásos” módszerrel. A citromlevek
Szupermenta rangsora a külső megjelenés, az állomány, a szín, az illat
és az íz összesített értékelésével alakult ki.
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése