2015. január 13., kedd

Spórolás - 52 hetes kihívás

Egy, az országunkban is terjedő megtakarítási technikáról olvastam nemrég, ami nem más, mint az 52 hetes kihívás. Nagyszerű ötletnek tartom és úgy gondoltam nemcsak magát az ötletet osztom meg veletek, hanem excel program segítségével egyszerűen tervezhetővé, ellenőrizhetővé teszem számotokra ezt a lehetőséget. Hogyan működik? Lássuk!


Az 52 hetes kihívás ötlete Amerikából származik. Valahol 52 hetes perselyként emlegetik. Lényege, hogy választunk egy heti megtakarítási összeget, amelyet a következő héten egyazon értékkel növelünk. Írok egy konkrét példát: a választott összeg legyen 100 forint. Első héten 100 forintot helyezek a perselyembe, következő héten 200 forintot. Harmadik héten 300 forintot helyezek a perselybe. Ahogy telnek a hetek, úgy növelem az összeget. Kicsit átgondoltam az eredeti ötletet, mivel nálunk a téli időszakban igen nehéz a megtakarítás, így magát az excel programot is úgy írtam meg, hogy az év első felében mindig növekszik a megtakarítási összeg, a második felében pedig azonos összeggel csökken. Így a magyarországi viszonyokhoz, ahol télen nagyobb költségek hárulnak ránk is tudjuk alkalmazni ezt a kiváló módszert.

www.igysporolj.hu/letoltesek/lepcsos.jpg
Az 1. heti kezdőösszeghez írjuk az első heti megtakarítást, a heti emelkedés mértékéhez pedig azt az összeget, amivel az első heti megtakarításunkat növelni szeretnénk. A többit az excel táblánk automatikusan megtervezi.
Spórolás - http://igysporolj.blogspot.hu
De ha már nekikezdtem ennek a kis excel táblának, miért ne bővíteném ki? Így létrehoztam két új munkafüzetet. Az egyikben lehetőségünk van kiválasztani egy heti fix összeget, a másik táblában pedig saját magunk tetszőlegesen megszabhatjuk, milyen összeggel tudunk hozzájárulni hogy perselyünk és így mi magunk is minél gazdagabb legyen.


www.igysporolj.hu/letoltesek/azonos.jpg
Ezen a munkafüzeten egy heti fix összeget adhatunk meg, melynek segítségével kiszámolhatjuk az éves várható megtakarításunkat. Spórolás - http://igysporolj.blogspot.hu


www.igysporolj.hu/letoltesek/tetszoleges.jpg
Ezen a munkafüzeten tetszőlegesen megválaszthatjuk, hetente mennyit szeretnénk megtakarítani.
Spórolás - http://igysporolj.blogspot.hu

És hogy Te is elkezdhesd a megtakarításod tervezését, itt letöltheted az excel táblázatokat. Mind a régi .xls, mind az új .xlsx változatban.

www.igysporolj.hu/letoltesek/52 hetes.xlsx
Táblázatok letöltése
Az 52 hetes kihíváshoz,a sikeres megtakarításhoz sok szerencsét és kitartást kívánok!
 
Ha tetszik ez a kihívás, oszd meg ismerőseiddel!

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése