2015. január 10., szombat

Harcoljunk a fizetésemelésért

Ugye benned is meg van az az érzés, hogy munkádért cserébe magasabb fizetést érdemelnél? Hát persze. De hogyan is lehetne ezt a főnökünk tudomására hozni és mit tehetünk érte, hogy vágyaink meghallgatásra találjanak.


Talán azt hisszük, főnökeink önmaguktól is felismerik a tehetségünket, és mindent megtesznek, hogy jutalmazzanak minket. Sajnos ez igen ritka. A dolgozók nagy része lehajtott fejjel megy dolgozni nap mint nap, mert úgy érzi, nem becsülik meg, nem kapja meg azokat a juttatásokat, amelyeket munkájával kiérdemelne.


De ha senki nincs tisztában azzal, milyen jó munkát is végzünk akkor miért is ajnálanai nekünk főnökünk fizetésemelést? Ahhoz hogy fizetésemelést kapjunk, két dolog meglétére feltétlen szükség van:
- végezzük jól a munkánkat
- feletteseink becsüljék meg a tevékenységünket

Amennyiben ez a két dolog együttesen fent áll, akkor egy döntést kell meghozni. Harcolunk a fizetésemelésért, vagy keressünk másik munkahelyet? Ha úgy döntünk maradni szeretnénk (meglátjuk mi lesz), akkor gondolkodnunk kell, hogyan bizonyítsuk be vezetőnknek hogy valóban több fizetést érdemelnénk. Hivatkozhatunk arra, hogy egyes kollégák ugyanazt a munkát több pénzért végzik, vagy sokkal kevesebbet dolgoznak ugyanazért vagy nagyobb bérért. De, egyes főnökök nem szeretik ha más kollégára hivatkozunk, azért sem, mert a bérek elvileg nem nyilvánosak. Egy számomra tökéletesen bevált tippet fogok majd megosztani veletek, amely amellett hogy eredményes, megnöveli személyünk értékét főnökünk szemében.



Mielőtt időpontot egyeztetnénk a vezetőnkkel, érdemes tisztázni magunkban, hogy mi is várunk a beszélgetéstől. Gondoljuk végig, mennyi lenne a számunkra ideális fizetés (maximális összeg amit kérni merünk), mennyi a legalacsonyabb bér amit még elfogadunk és mennyi az az összeg amiért úgy érezzük reálisan harcba szállhatunk. E három összeget szem előtt tartva kérjünk időpontot. Gondoskodjunk arról hogy az időzítés a lehető legjobb legyen. Ha csupán néhány hónapja kerültünk a céghez, esetleg mostanában valami nagy hibát vétettünk, inkább várjunk ezzel a dologgal. De ha elszántak vagyunk, próbáljuk meg az időpontot olyan napszakra időzíteni, amelyről tudjuk hogy főnökünk várhatóan jó hangulatban lesz. Erről érdemes informálódni vagy ha tehetjük, megfigyelni.

A bértárgyalásra készüljünk fel, egy papírt mindenképpen vigyünk magunkkal amire fel vannak írva érveink, miért is kapjunk fizetésemelést, akár komplett dokumentációt is készíthetünk amelyet ott hagyhatunk megfontolásra. 

Ne csüggedjünk akkor sem, ha a tárgyalás nem vezet eredményre. Törekedjünk ilyenkor arra hogy minél jobban megismerjék, milyen fontos munkát is végzünk. Biztosak lehetünk benne hogy munkánkra jobban oda fognak figyelni és később magától beérhet erőfeszítéseink gyümölcse. Az is megeshet, hogy főnökünk elismeri, valóban több fizetés járna, de jelenleg nincs felszabadítható bérkeret, a cég rossz anyagi helyzetben van így egyenlőre nem tud mit kezdeni a helyzettel. Ilyenkor próbáljunk meg rugalmasak lenni, és más juttatást kérvényezni fizetésemelés helyett. (cégautó, extra szabadnapok, stb..)



És most jöjjön a nálam mindig bevált tipp. Én mindig azon gondolkodtam, hogy ha én vezető lennék (később az lettem) milyen érzés lenne, mire gondolnék ha az alkalmazottaim nap mint nap a fizetésük emelésével nyaggatnának. Mert ha egyiknek adok, egyből kér a többi is. Ha meg senkinek se adok, a munka morál esik nagyot.
Valahogy szimpatikussá kellene tennem magam, valahogy szimpatikussá tenni a helyzetet a főnök számára is. Ezért a következőt tettem:

Mikor eljött a főnökkel a találkozó időpontja, határozottan elmondtam érveimet amellett hogy miért is szeretnénk nagyobb fizetést, de a mondandómat kiegészítettem egy kérdéssel: Mint főnököm mikor adnál nekem nyugodt szívvel fizetésemelést? Mond el, mit vársz tőlem és én megteszem azokat. Innentől kezdve nem csak azt tudtam meg hogy mit kell tennem hogy megkapjam a hőn áhított bérem, hanem azt is, milyen véleménnyel van rólam a vezetőm, miket tart erősségeimnek és gyengeségeimnek.

Ha egy embernek is tudok segíteni nagyobb fizetéshez jutni ezzel a cikkel, már megérte dolgoznom!

Sok szerencsét kívánok!

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése