2017. február 7., kedd

Használtgumi vásárlás.. Mire figyeljek?

Minden autótulajdonos életében eljön az idő, amikor elhasználódott gumiabroncsait le kell cserélnie. Amennyiben keveset használjuk az autónkat, vagy anyagilag nem engedhetjük meg magunknak egy új gumiabroncs szett beszerzését, jó megoldás lehet a használt abroncsok vásárlása. Mire figyeljünk, hogyan válasszunk, melyiket érdemes? Ezekre a kérdésekre igyekszünk válaszokat adni.

Sokan vannak abban tévhitben, hogy a használt gumik csak rosszak lehetnek. A valósgban nagyon jó állípotú használt gumikkal lehet találkozni böngészés, keresgélés közben. Ennek oka, hogy nem csak elhasználódás miatt vállnak meg abroncsaiktól a tulajdonosaik. Új autót vásárolnak és az azon található abroncs méretben vagy mintázatban nem fele meg az új tulajnak, vagy óvatosak és 1-2 évente vásárolnak új garnitúrát. Akik nagyon igényesek autóikra, maga a gumi menettulajdonságait sem találhatják ideálisnak, így cserét eszközölnek.

Abroncs méretek megadása

De mire is figyeljünk oda keresgélés, vásárlás közben? Az első amit mindeképp meg kell nézni, hogy jelenleg milyen méretű abroncsot használunk. Ez minden abroncson megtalálható a következő formátumban: 185/60 R 14. A 185-ös szám az abroncs méretét, a 60-as a magasságát, az R a típusát, a 14-es szám pedig az átmérőjét adja meg. Az abrincs mérete a felnitől függ. Amennyiben a meglévő gumit más méretre kívánjuk cserélni, mindenképp kérjük ki szakértő véleményét. 

A következő dolog amire figyelnünk kell, hogy egy tengelyre mindenképp csak egyforma mintázatú, korú és állípotú abroncsot vásároljunk, de ajánlott szetteket nézegetni, általában olcsóbban kijövünk így és mindenképp biztonságosabb is.



Sokan a gumik állapotánál a profilmélység, vagyis a mintázat mélységét tekintik mértékadónak, ami rendkívül fontos, de nem szabad elfelejtkezni az abroncsok koráról. A nyári gumik 5, a téliek már 3 éves koruk után öregnek számítanak, ilyenkor már jelentősen csökken újkori állapotukhoz a tapadási képességük. A gyártási idő furfangosan ugyen, de fel van tüntetve minden abroncson. Ezt az úgynevezett DOT szám adja meg. Ez egy négyjegyű szám, melnyek első 2 számjegye a gyártási hónapot, az utolsó 2 számjegye pedig a gyártás évét adja meg számunkra.

DOT szám

A már említett profilmélység törvényi előírás szerint nem lehet 1,6 mm alatt. Egy új abroncs kb: 8 mm-es mélységgel van ellátva, használt gumi vásárlásakor igyekezzünk 4-5 mm mélységű  abroncsot választani. Figyeljünk azonban, szélesebb abroncsoknál a mélység is változik, ebben az esetben igyekezzünk nagy hangsúlyt fektetni a lehető legnagyobb profilmélységű abroncs megtalálására..


Összefoglalva a kövezkező dolgokat kell figyelembe venni:
- az abroncsok kora
- mérete (felni méret)
- kor (DOT szám ellenőrzése
- profilmélység (legalább 4 mm)
- egy tengelyen mindkét gumi azonos (inkább szett)
- típus (téli/nyári/négy évszakos)

Szerencsés vásárlást és jó utat kívánunk!

Amennyiben hasznosnak találta cikkünket, ossza meg ismerőseivel!

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése